Young Children's Adjustment To Their Parent's Divorce as Reflected in Their Drawings
Cohen Orna Ronen Tammie [1999] journal of Divorce & remarriage Vol, 30 [1/2] PP 47-70
ד'ר אורנה כהן ופרופ' תמי רונן חקרו וניתחו ציורי משפחה שצוירו בידי 6 ילדים צעירים [בגילאי 4-6], שאינם שייכם לאוכלוסייה מטופלת קלינית, שהוריהם התגרשו במשך 3 השנים האחרונות.
זהו מעין ניתוח תוכן של חומר מצוייר במקום חומר כתוב, בהתחשב בכך שלילדים בגיל 4-6 אין עדיין את הכישורים של קריאה וכתיבה. אין במחקר התיימרות לתת מדגם מייצג, ולכן מטרת הממצאים שלו היא להראות על נטייה לכוון מסוים בלבד, ולהוות בסיס לפיתוח מחקרים נוספים בעתיד שיכללו מדגם מייצג על אוכ' רחבה יותר, לתקופות זמן ארוכות יותר, ובשילוב עם כלי מחקר נוספים. בנוסף, יש במאמר חלק תיאורטי נרחב הנותן ידע לגבי הנושא ועונה על מספר שאלות רלוונטיות. השאלות והבעיות המרכזיות בהן עוסק המאמר:
כל התיאוריות הפסיכולוגיות מדגישות את חשיבות תפקיד המשפחה בהתפתחות הנורמלית של הילד. ילדים תלויים תלות קיומית, פיזית ונפשית במשפחה הגרעינית שלהם, ויחד עם זאת, ודוקא בגלל זה, אף אחד לא יכול לפגוע בהם חזק כל כך כמו שיכולים לפגוע הוריהם, [במכוון או שלא במכוון]. ואם ילדים במשפחה נורמלים חשופים לפגיעה, לא כל שכן ילדים במשפחה שעוברת משבר כמו גרושין. השעור ההולך וגדל של הגרושין בעידן המודרני, חושף יותר ויותר ילדים למשבר זה וברור, שהם אלה שמשלמים את המחיר הכואב ביותר, כשהמצב שאליו הם נקלעים איננו נתון לבחירתם. תקופת הילדות היא תקופה של שינויים מתמידים, כחלק מתהליך התפתחותי נורמלי - שינויים קוגניטיביים, רגשיים, מוטוריים. ילדים שעוברים משבר של גרושין צריכים להתמודד עם שינויים נוספים, מעבר לאלה שהם חלק מההתפתחות הנורמלית שלהם, וזה יוצר לחץ ועומס רגשי רב ביותר. אצל ילדים קטנים, נוסף לכך גם הקושי שאין להם עדיין בשלב זה של חייהם את הכישורים הוורבליים והרגשיים שמאפשרים הבנה והסתגלות לשינויים אלה. מטרת המאמר היא לבדוק, איך תופסים ילדים צעירים את השינויים שקרו במשפחתם, דרך הצורה בה הם מבטאים אותם בציוריהם על ידי הבנת התהליך העובר על הילד, ניתן להדריך את ההורים כיצד להכין אותו לשינוי העומד לקרות ולעזור לו לעבור את השלבים השונים של המשבר ולהגיע להסתגלות טובה.
גרושין במשפחה משאירים חותם חזק על הילד בכל גיל ובכל שלב בהתפתחותו, אך הקשיים העומדים בפני הילד יהיו קשורים למאפייני השלב ההתפתחותי בו הוא נמצא.
גיל 4-6 ידוע בספרות המדברת על תהליכים התפתחותיים של ילדים כשלב הפרה-אופרציונאלי - קונקרטי [פיאג'ה]. השלב מאופיין בהתפתחות מהירה ורבלית וחשיבה קוגניטיבית שמתחילה להיות מורכבת יותר. יחד עם זאת, מושגי הזמן עדיין מוגבלים, והילד מסוגל לדחות סיפוקים רק לזמן קצר. המושגים שלו על העולם ועל המוסר מאופיינים בהבנה דיכוטומית של שחור - לבן, טוב - רע.
יש קושי בהבעת רגשות מורכבים ומנוגדים. הוא מתחיל להבין את מהות המערכת המשפחתית והיחסים שבתוכה, ורוכש בטחון בתפקידו כילד במשפחה. צרכיו החשובים בתקופה זו הם צרכים של קבלה, תמיכה, למידה של נפרדותו ועצמאותו דרך ההבנה של מושגים כמו מסגרת וגבולות. לאור התפקידים ההתפתחותיים אתם הילד צריך להתמודד בשלב זה, ולאור יכולתו בהבנת מושגים ומקומו במערכת היחסים המשפחתית, השאלה היא מהם הקשיים הספציפיים בהם מתנסה ילד בגיל 4-6 כתוצאה מגרושי הוריו:
בתחום הרגשי: קשה לילד להתמודד עם רגשות מורכבים כמו אלה הקשורים בגרושין: 'ההורה אוהב אותי אך אף על פי כן עוזב אותי'. 'אבא ואמא אהבו זה את זה, אך הם נפרדים, ויחד עם זה לא יפרדו ממני'.מנגגוני ההגנה שהוא יגייס יהיו הכחשה - התעלמות מהגרושין והתנהגות שכאילו כלום לא קרה, ופנטזיה - חשיבה מאגית - אומניפוטנטית 'אם ארצה חזק מספיק, זה לא יקרה'. לעתים קרובות יתפתחו רגשי אשמה
בתחום הקוגניטיבי: התפתחות אמונות דיכוטומיות ולא רציונליות שקשורות לפחד הנטישה. תפיסה לא ריאלית של ההורים, ביקורתיות כלפיהם, האשמות.
בתחום ההתנהגותי -רגרסיה להתנהגות האופינית לשלבי התפתחות מוקדמים יותר, והתפתחות סימפטומים גופניים כמו - הקאה, כאבי בטן, התקפי בכי, אלימות או הימנעות.המאמר מנסה לבדוק, דרך ציורי המשפחה, איזה שלבים של הסתגלות לגרושין עוברים ילדים בשלב זה של התפתחותם. הוא משווה ציורי ילדים שונים שנמצאים במרחק זמן שונה מאירוע הגרושין.
השימוש בציורי משפחה ככלי אבחוני חשובה במיוחד במשפחות גרושות, כאשר המבנה המשפחתי המוכר האמור להגן ולתמוך בילד מתערער ומאיים על בטחונו העצמי ועל רגשותיו.
עיקרי ממצאיי המחקר: סיכום עיקרי הממצאים של המחקר עונה על השאלה המרכזית - האם ניתן לראות שלבים שונים בתהליך ההסתגלות של ילדים בגיל 4-6 בהתאם למרחק בו הם נמצאים מאירוע הגרושין, שלבים הדומים לשלבי ההסתגלות למשבר בכלל. המחברות מביאות ציורי משפחה של 6 ילדים בגילאים 4-6 שכל אחד מהם נמצא במרחק אחר מאירוע הגרושין [עד 3 שנים]. הן מתיחסות לכמה קריטריונים מרכזיים בניתוח הציורים:
שני הציורים הראשונים צויירו בידי ילדים בני 5 ו-4, 6 חודשים לאחר גרושי הוריהם, והם מבטאים את שלב ההכחשה:
הציורים האחרונים, צויירו בידי ילדים בגיל ½5 ו-6, שנתיים לאחר הגירושין.
ציורים אלה מבטאים את שלב ההסתגלות. לא רק שהילד מצייר משפחה שלמה, אלא גם מיקום הציור על הדף, הקומפוזיציה של הדמויות ובחירת הצבעים מראים על דרגה של עושר רגשי, בטחון וקבלה.
קבלת הגירושין ע'י הילד מבוטאת בעובדה שהוא רואה את שני ההורים כחלק מהמשפחה שלו ומופיעים בציור גם ילדים מהנישואין החדשים או הקודמים.
הקבלה של המערכת החדשה מראה שהילד קיבל את הגירושין, הסתגל אליהם ולוקח חלק במערכת המשפחתית החדשה.
בציורים מופיעים הרבה צבעים בהירים, עיניים עם אישונים שמסתכלות על אחרים, ידיים שמושטות כלפי אחרים, או אוחזות בידי אחרים, - מגע ידיים ועיניים.
לגבי כל תקופת זמן שעברה מיום הגירושין, בודקות המחברות ציורים של שני ילדים בגיל שונה, ולדבריהן, העובדה שהילדים בכל תקופה תארו את המשפחה באופן דומה יש בזה כדי לתת תוקף ומהימנות לכלי המחקר - ציורי משפחה.
לסיכום מביאות המחברות ראיה אופטימית מאחר והציורים צוירו בידי ילדים ממשפחות שאינן מטופלות קלינית, והם מראים על שלבים נורמטיביים בהסתגלות למשבר - רגרסיה והכחשה, קבלה, והסתגלות [גמישות], זה מראה שעל אף שהגירושין הם ארוע משברי, כאשר המשפחה מצליחה לספק לילד תמיכה, חום ובטחון הוא יתגבר על הקושי, יצא מהמשבר ויסתגל למערכת החדשה. מכאן שניתן להכין הורים להיות מודעים יותר לתהליך הנורמטיבי העובר על ילדיהם במהלך הגירושין, לתפיסותיהם ורגשותיהם, כך שיוכלו להיות רגישים יותר לצרכי הילדים ולעזור להם בדרך להסתגלות.